Followers

Saturday, January 15, 2011

saya pelajar IPG Kampus Perempuan Melayu Melaka.

Salam, hari ini cik mia nk wat satu entry khas untuk segmen para blogger sekalian. pada sesiapa merasakan dirinya seorang pelajar IPG/maktab perguruan, boleh la join segmen ini. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, sila klik link ini.


Berikut adalah kriteria-kriteria yang diperlukan untuk join segmen tersebut.
 
  1. Tajuk entri "Saya Pelajar IPG ...... (nyatakan tempat anda belajar)
  2. Link blog ini ke http://blogpilihanmalaysia.blogspot.com/
  3. Gambar anda bersama rakan sekelas 
  4. Nyatakan apa kursus anda ambil dan anda akan menjadi guru subjek apa nanti..
  5. Ceritakan pengalaman manis dan pahit sepanjang belajar untuk menjadi guru.. dan apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni? (wajib jawab ye)
jadi, sebagai seorang pelajar IPG,aku pon msuk segmen ne

gambar budak2 kelas aku..
dan sila abaikn budak lelaki..
beliau merupakan adik kepada kwan kelas aku..
hehhee.

Kursus yang aku sedang ambil:

Kursus yang aku sedang ambil sekarang ne adalah Program Ijazah Sarjana Muda (PISMP) dalam bidang Prasekolah(BM)/PSV/PJ

aku bakal menjadi seorang guru yang bakal mendidik kanak-kanak atau pelajar-pelajar prasekolah.

Pengalaman Manis dan Pahit Sepanjang Belajar:

sebenarnya aku baru jer setahun setengah bljr kt IPG ne.jadi pengalamn aku berada di sini masih sikit lagi..
apa yang boleh aku ceritakan di sini, pengalamn manis sepanjang aku berada di sni masa kelas aku membuat lawatan di cameron highlands..kami semua pegi sana macam betol2 holiday laa..tak buat keje ape pon..hehe..asyik2 tangkap gambar jer lebih..nakal kan kami?? lagi satu,aku bangga dapat kawan2 di sni..
kami semua kebanyakannya berasal jauh dari melaka.jadi kawan2lah tempat aku mengadu nasib..kawan2 aku ne jenis xpilih kawan.mereka sering menyokong walau ape2 pon aktviti kami..

pengalamn pahit lak..ermmm...ape ek?? elaun selalu masuk lewat..bila hujung bulan jer msty beg duit dh kempis...time tuh mulalah merungut macam2 bila elaun nk masuk..hhehe..masa tu jugak laa cikgu mia ne calling2 daddy, "abah! duit dh habis,elaun xmsuk lagi..abah msuk la dlm rm100 ke??"
eh3...ape nk jdi ngn cik mia ne..hehehe...waktu aku dalam sem 2 foundation,aku dgn kwan2 group aku tido selewat 4 or 5 pgi slama smggu semata2 nk siapkn kerja projek arca tuk subjek PSV..ada gak xtdo satu malam..memang cun habis la muka kami sume bila sok pagi tuh...huhuuu...

Perubahan dalam Sistem Pendidikan yang diinginkan:

kalo kamu sume perasan atau tidak,pelajar2 sekrang ne belajar hanya untuk lulus peperiksaan je kan..
jadi apa yang mereka pelajari mereka tidak mempraktikkan dlam kehidupan seharian..jadi xgunala sekolah merangka sukatan pelajaran dlam kelas..jadi kalo boleh aku nak kerajaan membuat sesuatu agar pelajr2 sekarang lebih tertarik dn mengalami suatu perubahn dlam diri mereka masing2..begitu juga apa yang dimaksudkan kurikulum..kurikulum maksud suatu sukatan yang boleh mngubah kelakuan pada diri para peljar.itu yang aku pahan maksud kurikulum..kalo kau slah,maap ea..


ok.dh settle segmen yang aku wat..
^_^

 
 
 

5 comments:

  1. salam perkenalan..saya rozuan student UKM..jom singgah blog saya..

    ReplyDelete
  2. salam perkenlan hantu GiGi dari UIA!!

    ReplyDelete
  3. meh singgah dik http://ainblogger.blogspot.com/2011/01/blogger-gegarkan-u.html

    ReplyDelete
  4. HaiMia... Nice blog. Sila layari blog bahasa melayu drotspss.blogspot.com bagi perbincangan statistik dan kaedah penyelidikan pendidikan secara santai…

    ReplyDelete